E313 krijgt een nieuw wegdek

Colas asfalt Noord-Oost heeft in opdracht van AWV Antwerpen op de E313 over een lengte van 6 km het wegdek vernieuwd van Geel-Oost tot Geel-West.

Het frezen en asfalteren over de volledige breedte van de autostrade (± 11.5 m), het herstellen van de brugvoegen en het aanbrengen van de markering diende uitgevoerd te worden tijdens 2 weekends.

Om de kosten te drukken werd er geopteerd om enkel op zaterdag te werken wat op organisatorisch vlak een grote uitdaging vormde.  

Om zoveel mogelijk tijd te winnen moesten de freeswerken en het asfalteren zeer kort op elkaar volgen wat een zeer punctuele organisatie noodzakelijk maakte. 

48 uur vanaf nu

 1ste weekend 4-5 september

Vrijdagavond 4 september : start van de freeswerken met 5 grote frezen en 3 borstelwagens halverwege de werken richting Limburg.  Renotec begon een paar uur later al met de voorbereidingswerken aan de brugvoegen.

 Zaterdagochtend 3u : aanleg van de onderlaag

Zaterdagmorgen 9u : asfaltering van de toplaag met 2 asfaltploegen.

Zaterdagnamiddag : 2 asfaltploegen voor het asfalteren van onderlaag en toplaag in een zone in Geel West over een lengte van ± 500 m.

Zaterdagavond 22u : einde van de asfalteringswerken.

De markeringen werden zaterdag ook reeds opgestart.

 2de weekend : 18-19 september

 Na een evaluatie van het verloop werd met de gehele werfleiding beslist om de werken nog korter op elkaar te laten volgen.

Door de vrachtwagens geladen met asfalt nadien rechtstreeks onder de frees te laden met freesmateriaal, werd het aantal vrachtwagens beduidend verminderd ten opzichte van het 1ste weekend .

 Een nieuwe uitdaging stelde zich dit weekend door de herstelling van de brugvoegen in de zone waar de toplaag werd aangelegd tijdens het eerste weekend.  De asfalterings- en freeswerken dienden dus uitgevoerd te worden in tegengestelde rijrichting naar Antwerpen.

Het frezen startte vrijdagavond gevolgd door 2 asfaltploegen. Zaterdagnacht om 01u00 namen 3 asfaltploegen over. De 3e asfaltploeg  was nodig voor het realiseren van een dakprofiel tussen de pechstrook en de rijvakken. De werken werden succesvol beëindigd om 17u.